Sağlıklı kalabilme , kanser ve türevlerinden uzak kalmak için uzmanımızın sunumundan genel notlardan ve bazı başlıklar .
Öneriler
-
Vucudunuza
özen göstermelisiniz , bel kalın olmamalı ( Yani yağlanmayın)
-
Her
saat başı ( oturarak çalışıyor iseniz ) mutlaka hareket etmelisiniz .
-
Günde
30 dk -hergün- yürüyüş sağlıklı bir yaşam için gereklive de yeterli olabilir . Ancak 60 dk tempolu yürüyüş
daha iyi olur ve önerilir.
-
Yoğun
kalorili gıda ve içecekler kesinlikle kısıtlanmalı ( Fast foot türevlerinden , şekerli
ve enerji katkıları yüksek gıda ve içeçceklerden uzak durulmalı –
Fastfood ve enerji içeceği vb yok !)
-
Yemeklerinizi
yerken konuşmayın – yemek anında – yemeğinizin süresini minimum 20-30 dk kadar
tutmalısınız . Beyne doyma mesajı ancak bu sürede gidiyor , bu yüzden yavaş , konuşmadan
yemzlisiniz .Sonuç itibarı ile 20 dk.nız
var , hızlı yerseniz 20 dk yavaş yiyeyenden
iki kat fazla tüketme ihtimaliniz var ve
asıl sorun da galiba bu ! Çok tüketiyoruz , sürenizi ve miktarınızı planlayınız
.
-
Çok
fazla meyve yemeyin – içindeki şeker nedeniyle – günde iki orta boy meyveyi
geçmeyin .
-
Kırmızı
et tüketimini azaltın . Haftalık kırmızı et tüketiminiz 300 gr ile
sınırlandırılmalı .
-
Tuz
sofradan kalkmalı , günde 5 gr yeterlidir .
-
Kuruyemişten
uzak durun , piyasada satılan ürünlerde sıkça görülen kalitesiz ve de küflü
ürünler büyük risk taşır . Yiyecekseniz çig ve işlenmemişini tercih edin .
-
Endüstriyel
sütlerde , yağsız ya da yarım yağlı
sütlerin kullanımını öneriyor uzmanımız .
Yine günlük cam şişe sütler de tercih edilebilir . Yoğurt ya da probiyotik
ürün yapımında (Kefir vb )
-
Alkol
günlük en fazla iki kadehten fazla
içmeyiniz .
-
Sigara
kesinlikle içmeyiniz .
Kanserin belkide en
büyük nedeni , organik olmayan gıdalar .
-
Mevcut
gıdalardan çok fazla kimyasal alıyoruz .Toprağa ve suya karışan kimyasallar gıdalarla bize
ulaşabiliyor .
-
Gıda
üretimlerinde hormonlar ve
antibiyortikler kullanılıyor bunlar da gıdanın organikliğini bozuyor .
-
Mevsimsel
ürünler sebze ve meyveler tüketilmeye özen gösterilmeli .
-
Organik
ürün bulmak zor , araştırılmalı ( Her organik denilene inanmayın , günümüzde
köylüler bile artık ürünleri daha fazla üresin ve de para etsin diye bilinçsiz bir ilaçlama yapabilmekte ,
dikkatli olunuz .) . Kişisel tavsiyem :
Sebze ve meyvelerde pazarların ya da tezgahların en gösterişli en can alıcı ve
de hepsi bir kalıptan çıkmış olan ürünlerini tercih etmemeniz , aynı şekilde
balık tezgahında aynı boyda duran
çupra ve levrekleride tercih etmemeniz gibi .
Birileri serada ve dış etkiler
ile diğerleride balık çifliklerinde aynı
seri üretimle üretildikleri için aynı boy ve görünümde olurlar , doğal yetişen
ürünlerde güneşin dallar arasında
vurduğu açı ve konumuna göre meyve ve sebzeler şekil şekil boy boy farklı olur
.
( Dikkat ! Pestisit
in ne olduğunu araştırın ve öğrenin , bugün üretilen tarım ürünlerinde
ve tedarik ve saklama süreçlerinde ,
paketlemelerde gıda sektöründen pestisit maddeler kullanılmaktadır ve bunların
insan sağlığına çok ciddi etkileri olduğu bilinmektedir . Bilinçli olarak
araştırılması gerekri . Pestisit kısaca şöyle tanımlanır : Zararlı organizmaları engellemek, kontrol
altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden
oluşan karışımlardır. Ek bilgi : Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı
sınıflandırmada en çok kullanılan 700 civarındaki pestisitin 33'ü insan
sağlığına çok zararlı, 48'i oldukça tehlikeli, 118'i orta derecede tehlikeli ve
239'u da daha az tehlikeli grupta yer alıyor. )
-
Kirli 12 Nedir ? Ülkemizde ve genel olarak aşağıda yer alan
sebze ve meyvelerin en çok kimyasal ilaca maruza kalan ürünler oldukları ve bu
nedenle “ kirli 12 “ olarak
anıldıklarını paylaşmak isteriz bunlar 1 –
Çilek 2- Ispanak
3- Nektarin 4- Elma 5- Şeftali 6-
Armut 7- Kiraz 8- Üzüm
9- Kereviz 10-
Domates 11- Tatlı Çarliston Biber
ve 12- Patates
( Bu ürünleri çok çok iyi temizlemek
yıkamak ve de mümkün ise kabuksuz yemeniz tavsiye ediliyor . Özel bir bilgimi
paylaşayım , sektör içinde olan bir
arkadaşım , Deveci armuduna yılda 18 kez ilaç atıldığını ifade etmişti . 18 kez
tarım ilacı atılan bir meyveyi siz gönül
rahatlığı ile çocuğunuza yedirdiğinizde neler olacağını tahmin edin , aynı
şekilde kiraza , zeytine dahi çok fazla ilaç atıldığına şahidim kişisel olarak
da ....?)
( Dikkat ! GDO ve GDO lu ürünler : GDO en kısa adıyla genetiği değiştirilmiş
ürün demektedir. GDO (genetiği değiştirilmiş organizmalar) kısaltılmış adıyla
ifade ediliyor. Rekombinant DNA teknolojisi sayesinde DNA molekülleri tüpte (LN
vitro), yani canlı organizmanın ya da hücrenin dışında, yeni bir tür yaratmak
üzere bir molekül içinde bir araya getirilebilmekte. Bu DNA da bir organizmaya
aktarıldığında değiştirilmiş özellikleri ya da kendine özgü özellikleri olan
bir canlının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Başlıca GDO’lu ürünleri
sıralayacak olursak; Soya, mısır, yer
fıstığı, ayçiçeği, kabak, bal kabağı, buğday, pirinç, domates, patates, bazı
balık türleri, biber, karpuz, kavun, kanola, ananas, kiraz, ahududu,
çilek, muz, pamuk , vb. ürünleri bir çırpıda sayabiliriz. GDO’lu soyadan ve mısırdan üretilen früktoz,
yağ, sakkaroz, un, glikoz şurubu, nişasta içeren günlük tüketim maddeleri (hazır çorbalar, çikolatalar, gofretler,
bebek mamaları, şekerlemeler, bisküvi, bitkisel yağlar, pudingler, krakerler)
ve GDO’lu soya ve mısırı yem olarak tüketen büyükbaş, küçükbaş hayvanların
etleri, sütleri, yağları da GDO riskini taşımaktadır.
Hayvanlar üzerinde
yapılan deneylerde GDO’lu ürünlerin organ tahribatına, sindirim ve
bağışıklık sisteminde düzensizliklere, yaşlanmanın hızlanmasına ve kısırlığa
neden olduğu tespit edilmiştir.)
Balık Ye !
Kişisel önerim , deniz ürünleri ve balık tüketimine daha
fazla önem vermenizdir . Marmara denizi dip balıkları ve kaya balıklarını
önermiyorum . Mevsimsel göç eden balık türlerini tüketebilirsiniz ( Mevsiminde başta sardayle , hamsi , palamut
, uskumru, lüfer , çinekop ve herzaman tabii ki istavrit . Norveç uskumrusu da her nekadar Norveç’de
balık çiftliklerinde yetiştiriliyor olsa bile en azından soğuk kuzey denizi
sularında ve de kontrollü yetiştirildiği için tavsiye edilebilir . Çiflik balıkları olan ve sürekli tezgahlarda
yer alan , Çupra , levrek ve alabalıkları önermiyorum )
Kanser riskleri tedavisi , öneriler , bilgiler vb .
Kanser vb tedavilerde bitkisel
tedaviler , tıbbı tedavilerin yanında tamamlayıcı tedavi olarak düşünülmelidir
. Gerek tıbbı tedavi gerekse de tamamlayıcı bitkisel tedaviler mutlaka uzman
hekimlerin kontrolü ve yönlendirmesi ile uygulanmalı ve sürdürülmelidir .
Vücutta iltahap olmamlıdır ,
iltihablı süreçler kanseri besler , mutlaka tedavi olunmalıdır .
CRP düzenli kontrol edilmelidir
kanser riskinin takbi açısından önemlidir
40-50 yaşlardan itibaren yılda 1-2
kez antibiyortik kullanımı kadınlarda meme kanseri riskini ciddi derecede
arttır.
Antibiyortik : Mümkünde hiç antibiyortik kullanmayın ,
kullanmak zorunda kalacak kadar hasta olmamaya çalışın . Kullanmak zorunda
kaldığınız dönemlerde probiyotik hap ya da
kefir vb doğal ürünler kullanarak tahribatını azalaltmaya çalışınız .
Koyu yeşil yapraklı sebzeleri yemeye
özen gösterin
Omega -3 yani Balık yağı – günde bir
doz ya da 2 kaşık - ve keten tohumu yağı öneriliyor
Ancak farklı bir prf. doktor , doktor
bilgisi dışında ve tetkikler yapılmadan sağlıklı kimselerin hiçbir dış etken
vitamin vb kullanmamasını önermiştir , bilgi amaçlı nıt düşüyorum , yani balık
yağı hapı , c-b vb vitaminler de dahil )
Bağışıklık sisteminin uyarılması – güçlü kılınması için
öneriler
-
Sarımsak
: Günde 2 diş çiğnenerek tüketilmelidir
-
Kakule
: Çay ya da kahve gibi
-
Kapari
: Konservesi yapılabilir
-
Ekinezya
: Çay vb
-
Probiyotikler
: Kefir vb .
Diğer öneriler
-
Günde
2-3 bardak yeşil çay
-
Organik
süt ürünleri ya da yoğurt , kefir vb
-
Haftada
2-3 kez ikişer kerevis sapı haşlaması
-
Lifli
gıdaların kullanılması önerisi
-
Balık
, tavuk ( hazır tavukları almayın ) , yağsız kırmızı et ve yumurta
-
Magnezyum
için : Bir avuç çiğ , küflüü olmayan , doğal kuruyemiş ( Fındık , ceviz ,
badem)
-
Zeytin
yapı yaprağından çay ( şeker için önerilir)
Kalsiyum desteklerinde dikkat . Hapları yarım tablet olarak
almanızı öneriyor uzmanımız..
Su : Günlük +8 su bardağı
su içilmesi önerilir / Buzlu su iyi gelir / Suyun da çok beklememiş olması
gerekir , dolayısı ile plastik şişelerde
ki suların bekleme süreleri ve tazelikleri şüphe uyandırıcıdır . Dikkat
edilmesinde yarar var .
Ve son ,
“ TATLI BİR
GÜNAHTIR , BEDELİNİ ÖDEYEBİLECEKSEN YE !”
Bu yazı : Prf Dr. Canfeza
Sezgin’in Kanser’dan korunmada Doğal Yöntemler isimli sunumundan , ayrıca ,
kendi araştırma , derleme ve minik eklemelerimden oluşmuştur .
Aylak Adam
Nisan 2018
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder